Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Aliquam at scelerisque mauris. Integer hendrerit neque in dui consequat elementum ultricies vel metus. Nullam eleifend faucibus hendrerit. Duis porttitor sollicitudin posuere. Sed consectetur scelerisque dictum. Nulla tortor metus, volutpat sit amet lectus pulvinar, dignissim ultrices nisi. Phasellus eu dapibus neque.

Dünya nufusunun yüzde 5’inden fazlasının, nerede bulunduğunu ve ne işe yaradığını bilmediği böbreklerin, günde 200 litre kanı temizlediği ve bu organın hayati öneme sahip olduğu belirtildi.

Türk Nefroloji Derneği, Avrupa Renal Diyaliz ve Transplantasyon Kurumu (ERA-EDTA) Yönetim Kurulu Üyesi ve Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş, Dünya Böbrek Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, böbreklerin günde 200 litre kanı temizlediğini hatırlatarak, böbreklerin hayati önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Utaş, dünya nufusunun yüzde 5’inden fazlasının böbreklerin nerede bulunduğunu ve ne işe yaradığını bilmediğini söyledi. Prof. Utaş, “Dünyada her 10 yetişkinden birinde bir çeşit böbrek hastalığı var, ancak böbreklerin sağlıktaki önemli rolü ve böbrek hastalığı hakkındaki bilinç düzeyi oldukça düşük. Genel nüfusun yüzde 5’ten daha azı böbreklerin nerede bulunduğunu ve ne işe yaradığını bilmiyor. Bu nedenle, “Şaşırtıcı Böbrekler!” DBG 2008’in teması olarak seçildi. Genel halk için odak noktası, böbreklerin her gün üstlendiği hayati işlevler hakkındaki basit gerçekler üzerine. Örneğin, “Böbreklerimiz her gün 200 litre kan süzüyor ve temizliyor.” Yeterince şaşırtıcı değil mi?” dedi.

10 KİŞİDEN BİRİ BÖBREK HASTASI

Yapılan istatistikler, Türkiye‘de her 10 kişiden birinin böbrekleriyle ilgili bir rahatsızlığı olduğunu ortaya koyuyor. Böbrek hastalıklarının sinsi bir şekilde ilerlemesi, kronik böbrek yetmezliği oluşmadan önce erken teşhisin önemini arttırıyor. Diyabet ve yüksek tansiyon, böbrek yetmezliğine neden olan rahatsızlıkların başında.

Bu tip rahatsızlıkları olan kişilerin bir nefroloji uzmanı tarafından takip edilmeleri ve tedavilerinin düzenlenmesi uzun bir süre diyalize ihtiyaç duymadan hayatlarını devam ettirebilmelerine imkan sağlıyor. Böbrek hastalıklarının belirtileri arasında halsizlik, idrar anormallikleri, kusma, bulantı, vücutta şişme, kan basıncında yükselme, uyku hali, kansızlık, ciltte renk değişikliği, kaşıntı, iştahsızlık ve baş dönmesi yer alıyor. Böbrek yetersizliği teşhisi için basit bir idrar ve kan testi yeterli. Dünyada her 10 yetişkinden birinde bir çeşit böbrek hastalığı görüldüğünü bildiren Prof. Dr. Utaş, vatandaşlar arasında böbreklerin sağlıktaki önemli rolü ve böbrek hastalığı konusunda yeterince bilinç oluşmadığını söyledi.

DÜNYA BÖBREK GÜNÜ KUTLANIYOR

Ülke kamuoyunu böbrek sağlığı konusunda bilinçlendirmek amacıyla çalışmalarını 38 yıldır sürdüren Türk Nefroloji Derneği (TND), bu yıl 3.’sü kutlanan Dünya Böbrek Günü için de hazırlıklarını tamamladı. Dünya Nefroloji Günü, Türk Nefroloji Derneği’nin öncülüğünde Eczacıbaşı sponsorluğunda düzenleniyor. 13 Mart günü ve haftasına yayılacak olan etkinliklerde, Türkiye’de böbrek hastalıklarının seyri, teşhis ve tedavide modern açılımlar, hastalığın ekonomik boyutu ve ülke kamuoyunun böbrek hastalıkları karşısında bilinçlendirilmesi için yapılacaklar ele alınacak.

Dünya kamuoyunu Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY) konusunda bilinçlendirmeye çalışan ISN ve IFKF, Dünya Böbrek Günü’nü bu yıl 13 Mart’ta 6 kıtada 60’ın üzerinde ülkede kutluyor. Kutlamanın bu yılki konsepti “Şaşırtıcı Böbrekler” olarak belirlendi.

Quisque porta tempus velit, ut eleifend nulla ultrices ac. Vivamus nunc urna, luctus quis arcu et, cursus porta neque. Ut blandit, magna eget maximus blandit, dui dui molestie lacus, at viverra erat nisi sit amet nunc. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. In et justo vitae diam posuere dapibus nec sit amet lectus. Pellentesque mauris ante, pellentesque in porttitor eu, efficitur sit amet elit. Nulla lacus dui, facilisis et finibus vel, sodales non ligula.